Икономиките на 19-те страни, използващи евро, се разшириха с 1,5% през 2015 година. Това съобщават БиБиСи и други медии, позовавайки се на статистически данни на Евростат.

През последните три месеца на миналата година икономиката на еврозоната нарасна с 0,3% в сравнение с предходното тримесечие.

Общо в целия Европейски съюз е отчетен икономически ръст от 0,3% през последното тримесечие на 2015 година, а през цялата година е регистриран ръст на БВП на Общността от 1,8%.

Като цяло ръстът през изминалата година е по-малък, което предполага повече действия за стимулиране на икономиките от страна на Европейската централна банка, отбелязва британската медия.

Най-голямото свиване на БВП идва от Гърция, тъй като икономиката е регистрирала -0,6% спад през последната четвърт на миналата година, което е по-добре от предварителните прогнози. Но свиването през третата четвърт е по-голямо от очакваното – данните са ревизирани от -0,9% на -1,4%. Гръцката икономика влиза в рецесия, тъй като две поредни тримесечия е отчетен спад. На годишна база икономиката на съседката ни се е свила с 1,9%, според данните на гръцкия статистически институт – ELSTAT.

Германската икономика се разшири с 0,3% през последното тримесечие на 2015 година – годишният ръст е 1,7%.

Евростат информира също, че индустриалното производство е спаднало с 1% през декември в сравнение с предходния месец в еврозоната и в целия ЕС. На годишна база е отчетен спад от 1,3% в еврозоната и 0,8% в ЕС.