Гърция планира да вземе заем от 10 до 12 милиарда евро през 2022 г. чрез издаване на нов краткосрочен и дългосрочен дълг и първата си зелена облигация, съобщиха за "Ройтерс" понеделник два правителствени източника.

Тази година страната емитира 5-, 10- и 30-годишни държавни облигации, набирайки общо около 14 милиарда евро и се възползва от изключително ниските лихвени проценти, стимулирани от програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка.

"Планираме да съберем около 10-12 милиарда евро през следващата година. Ще емитираме и първата си зелена облигация", каза правителствен служител, запознат с въпроса.

Гърция, която е оценена BB от Standard & Poor's, се завърна на международните пазари на облигации през 2017 г., след като бе блокирана в продължение на години по време на продължила десетилетие дългова криза, от която най-накрая излезе през август 2018 г.

Страната се стреми да намали съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт - оценено на 197,1%, след като рязко нарасна по време на пандемията - и да запази паричния си буфер от неизползвани спасителни заеми и пари, събрани от пазарите.

"Ще емитираме нова 10-годишна облигация и други падежи", каза втори правителствен служител, добавяйки, че страната ще направи своя дебют с първата си зелена облигация вероятно през последното тримесечие на 2022 г.

Той не предостави повече подробности за размера или падежа.

Гърция е натрупала паричен буфер от около 40 милиарда евро, достатъчно, за да покрие поне две години падеж на дълг, без да взема заеми от пазарите, ако се приеме, че неизплатените държавни бонове се прехвърлят.

След като завърши годините на спасителни помощи от Европейския съюз и Международния валутен фонд през 2018 г., Гърция разчита единствено на пазарите за нуждите си от финансиране.

Финансовият министър Кристос Стаикурас каза по-рано тази година, че Гърция обмисля предсрочно погасяване на двустранни заеми на страните от еврозоната и на МВФ.

"Това ще стане вероятно в началото на следващата година", каза първият служител, без да даде повече подробности за сумата.

Гърция изиска три международни спасителни помощи от 2010 до 2015 г. от ЕС и МВФ на стойност над 260 милиарда евро, за да предотврати фалит.

Страната започна да изплаща първите спасителни заеми на своите партньори от еврозоната миналата година и се очаква да изплати всички спасителни заеми до 2070 г.