Турция разкритикува решението на Държавния съвет на Гърция, върховен административен съд в страната, с което се отхвърля възражения на гръцкото правителство срещу решение от по-рано, което гарантира право на убежище на турски войници, които са обвинени от Анкара, че са участвали в неуспешния опит за преврат през 2016 г., съобщават гръцки медии.

Осемте бивши турски военнослужещи - трима майори, трима капитани и двама сержанти - избягаха в Гърция с хеликоптер на 16 юли 2016 г.

Гърция освобождава осемте турски войници през май

Гърция освобождава осемте турски войници през май

След изтичането на 18-месечния период, който ще приключи през май

"Съдебните решения, които защитават пучисти, означават подкрепа за пучистите. Гръцкият съд застана на страната на враговете на Турция и пучистите с това решение", обяви говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик.

През миналата година Държавният съвет на Гърция прие молбата за убежище на единия пилот на хеликоптера. Въпреки възраженията на гръцкото правителство топ съдът освободи пилота на 19 април.

Ердоган непряко обвърза казусите със задържаните гръцки и турски войници

Ердоган непряко обвърза казусите със задържаните гръцки и турски войници

Турският лидер коментирал въпросите пред журналисти след срещата във Варна

Последното обжалване на Атина беше отхвърлено от съвета, с което се потвърди правото на войниците да получат убежище.

Според съда има липса на доказателства и сега пилотът може да получи документи за пътуване. Решението създава правен прецедент.