Руският енергиен гигант "Газпром" може да изгради газопровод, който да минава през България и да бъде мини алтернатива на спрения проект "Южен поток". Това твърди местното издание "Коммерсант", позовавайки се на информация от компанията, информира Money.bg.

От самото дружество обаче изрично отричат да стои идея за проект, който напълно да замести неосъществения "Южен поток".

Заместник-председателят на "Газпром" обяви, че с България не се обсъжда възобновяването на проекта.

"С българските колеги обсъждаме варианти за развитие на газотранспортната система на България", заяви той, цитиран от ТАСС.

Коментарите около това дали ще има или няма да има "Южен поток 2" се появиха през последните дни след подписването на пътна карта за развитие на газопреносната мрежа между българското правителство и "Газпром".

Газпром развива газопреносната ни инфраструктура

Газпром развива газопреносната ни инфраструктура

Отбелязано е ползотворното сътрудничество между "Булгартрансгаз" ЕАД и ПАО "Газпром"

По отношение на документа в края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов коментира, че партньорството с руския гигант е свързано с европейския газов хъб у нас.

"Сега просто си изпълняваме ангажиментите и си пълним газовата кошничка с тези възможности. В противен случай от юг азерският газ минава през Турция, Гърция, Италия, от север - през "Северен поток" 1 и 2 и България ще остане само един клиент. За да не го допуснем, подписахме тази пътна карта за 15,7 милиарда кубически метра", заяви министър-председателят тогава.

Според информацията на "Коммерсант" въпросните 15,7 милиарда кубически метра съвпадат точно с капацитета на планирано от "Газпром" разклонение на "Турски поток".

Идеята е да бъдат направени 2 такива, като първото да покрива Турция, а второто да е насочено към Гърция, Италия и евентуално България.

Ако това ще се случи обаче, ще трябва да бъдат ограничени доставките на синьо гориво за други държави в региона като Македония, Сърбия, Унгария и Босна и Херцеговина.

За да се избегне това, от "Газпром" могат да увеличат броя на разклоненията, като трети ръкав да минава по границата на България и Турция и да продължава към Сърбия.

Проектът "Южен поток" беше спрян в края на 2014 година, като тогава руският президент Владимир Путин обяви на посещение в Анкара, че той ще бъде заместен от "Турски поток".

Няколко месеца по-рано работата по газопровода през България беше замразена, след като Брюксел започна наказателна процедура срещу страната ни заради това, че проектът не отговаря на европейските изисквания.