Руският енергиен гигант Газпром регистрира голяма загуба през първото тримесечие на годината след печалби в продължение на години. Загубите са вследствие на обезценяването на рублата и ниските цени на петрола, информира АФП.

Държавната компания отчете нетни загуби в размер на 116 милиарда рубли (1,6 милиарда щатски долара) през първото тримесечие в сравнение с 536 милиарда рубли печалба за същия период миналата година.

Полскaтa PGNiG ще върне на "Газпром" $90 милиона

Полскaтa PGNiG ще върне на "Газпром" $90 милиона

Разплащане по газов спор

От Газпром поясниха, че приходите са спаднали с 24% до 1,7 трилиона рубли, предимно заради намалените продажби на газ в Европа и други държави.

Заместник-председателят на управителния съвет на Газпром Фамил Садигов заяви, че "изключително неблагоприятните" пазарни условия са причина за загубите, както и рязкото обезценяване на рублата на фона на пандемията от коронавирус и ниските петролни цени.

"Газпром" плаща обезщетение в размер на 1,5 млрд. долара на Полша

"Газпром" плаща обезщетение в размер на 1,5 млрд. долара на Полша

Заради надути цени на газа

"При тези условия финансовите резултати на компанията през първото тримесечие могат да бъдат възприети - ще го кажа внимателно - като нелоши", подчерта той.

"Газпром успя бързо да се адаптира с резките промени тази година. Бързо бяха предприети мерки за намаляване на разходите", изтъкна Садигов.

Миналата година Газпром обяви 17% спад на нетната печалба спрямо 2018 г. заради ниските цени и по-малко продажби в Европа. Компанията съобщи, че е генерирала нетна печалба от 1,2 трилиона рубли през 2019 г.