Генерал, отговарящ за разпространението на ваксини Covid в САЩ, призна, че не е успял да постигне първоначалния брой дози, обещани на щатите. Генерал Густав Перна, ръководител на операция "Warp Speed", заяви, че е поел лична отговорност за провала пред губернаторите, предаде BBC.

Щатски власти изразиха тревога за намаляване на очаквания брой дози.

САЩ проверяват сигнали за остри реакции на ваксинирани

САЩ проверяват сигнали за остри реакции на ваксинирани

Pfizer отрече, че хора с тежки алергии не трябва да се ваксинират

"Аз съм този, който одобри прогнозни списъци. Аз съм този, който одобри разпределения", каза той. "Няма проблем с процеса. Няма проблем с ваксината Pfizer. Няма проблем с ваксината Moderna. Аз не успях., каза той.

"Ню Йорк Таймс" изброи 14 щата, включително Калифорния, Ню Джърси и Мичиган, които са известени, че ще получат по-малък брой дози от предварително предвиденото.

Губернаторът Джей Инсли от щата Вашингтон написа в туитър в Twitter: "Това е разрушително и разочароващо. Нуждаем се от точни, предсказуеми цифри, за да планираме и осигурим успех на място."

Губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър заяви, че Белият дом "бавно движи процеса".

Генерал Перна призна, че не знае с точност кога ще бъдат разпределени всички налични ваксини.

Наскоро одобрената ваксина Moderna ще започне да се доставя в неделя и че е на път да получи общо около 20 милиона дози от ваксините до щатите до първата седмица на януари.

Той заяви, че се надява системата да работи "безупречно".

Тръмп: Фалшива новина е, че САЩ се справят най-зле с коронавируса

Тръмп: Фалшива новина е, че САЩ се справят най-зле с коронавируса

Сравни блокадата, която се въвежда в Англия

Твърди се, че и двете ваксини са с около 95% ефективност. Програмата за ваксинация в САЩ има за цел да достигне 100 милиона души до април.

Припомняме, че в същото време, президентът Доналд Тръмп определи като "фалшиви новини"обвиненията, че САЩ се справят най-зле с коронавируса и се похвали с произведените ваксини.

Също така се разследват сигнали за тежки реакции на ваксинирани.

САЩ са регистрирали над 17,5 милиона от 76 милиона инфекции, потвърдени в световен мащаб от началото на пандемията, заедно с 315 000 смъртни случая.