Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер не е на върха в политиката от повече от 13 г., но той все още е способен да създаде напрежение на най-високо ниво в Социалдемократическата партия, пише "Гардиън".

В интервю за германското списание "Шпигел" Шрьодер критикува лидера на социалдемократите Андреа Налес. Той нападна Налес, че прави "аматьорски грешки" и няма ключовите квалификации, които са необходими, за да бъде канцлер на Германия.

Шрьодер похвали бившия лидер на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел, като го определи за "най-талантливия" политик на партията и предположи, че той е по-добър кандидат за канцлерския пост.

Социалдемократите са част от консервативния кабинет на канцлера Ангела Меркел. Подкрепата за левицата падна до историческо дъно. Социалдемократите спечелиха едва 20,5% на вота през септември 2017 г. Това е най-слабият резултат от Втората световна война.

Налес, бивш лидер на младежкото крило, беше избрана за председател на партията през април.

Според последните социологически проучвания социалдемократите при Налес са изгубили още подкрепа. Партията е подкрепяна от едва 15%, по-малко от Зелените и до "Алтернатива за Германия".