Германия депортира гражданин на Тунис, който е бивш телохранител на Осама бин Ладен, информира АФП, позовавайки се на властите.

Германските власти го депортираха повече от десетилетие след отхвърляне на молбата му за убежище.

Германия задържа бивш телохранител на Бин Ладен

Германия задържа бивш телохранител на Бин Ладен

Ще го депортира в Тунис

42-годишният Сами А. пребиваваше в Германия повече от две десетилетия, но през последните месеци се натрупа недоволство.

"Мога да потвърдя, че Сами А. е върнат в Тунис тази сутрин и предаден на властите на Тунис", каза говорител на вътрешното министерство след информация на вестник "Билд".

Телохранител на Бил Ладен на социални помощи в Германия

Телохранител на Бил Ладен на социални помощи в Германия

"Алтернатива за Германия" е поискала информация за Сами А

Вчера вечерта германският съд реши против депортирането му, поддържайки оценката, че Сами А. потенциално може да бъде "измъчван" в арабската държава. Но решението достигна до федералните власти по факс в петък сутринта, след като полетът с гражданина на Тунис отлетя за северноафриканската държава, информира ДПА.

В края на миналия месец беше съобщено, че Сами А. е арестуван в град Бохум.

По-рано тази година се появи информация, че Сами А. живее в Германия от 1997 г. и получава по 1 168 евро социални помощи на месец.

Германските власти не можеха да го депортират по-рано заради съдебно решение, според което той може да бъде подложен на изтезание, ако бъде върнат в Тунис.

Сами А. има жена и деца, които са германски граждани.