Гражданин на Тунис, който се твърди, че е бил телохранител на Осама бин Ладен, живее в Германия от 1997 г. и получава по 1 168 евро социални помощи на месец, информира БиБиСи.

Информацията е разкрита от регионално правителство, след като крайнодясната "Алтернатива за Германия" е поискала информация за Сами А.

Сами А. отрича да поддържа връзки с джихадисти. Депортирането му в Тунис е изключено, тъй като има опасения, че там може да бъде преследван и изтезаван.

Бин Ладен беше лидер на "Ал Кайда". Той одобри терористичните атаки на 9/11 в САЩ през 2001 г. Екстремистът беше застрелян от американските спецчасти в Пакистан през 2011 г., припомня британската медия.

Най-малко трима от камикадзетата на 9/11 са пребивавали в Хамбург, Северна Германия.

Според свидетелски показания на процес в Германия през 2005 г. в продължение на няколко месеца през 2000 г. Сами А. е бил един от телохранителите на Бин Ладен в Афганистан. Сами А. отрича информацията, но съдии в Дюселдорф вярват, че е дал показания.

През 2006 г. въпросният тунизиец е разследван за връзки с "Ал Кайда", но не са му повдигани обвинения.

Той живее с германската си съпруга и четирите си деца в град Бохум, Западна Германия. След като получил временно убежище в Германия през 1999 г., той взел няколко курса по технологии и се преместил в града през 2005 г. През 2007 г. му е отхвърлена молбата за постоянно убежище, тъй като е разглеждан от властите като риск за сигурността.