Пропукване на ЕС и възникване на глобални конфликти.

Това е един от възможните шест сценария на германската армия, които могат да се развият до 2040 г., пише списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Европейският съюз беше засегнат от изключително тежка дългова криза през 2010-2012 г. и сега се опитва да преодолее сътресенията около Брекзит. Великобритания е първата страна членка, която напуска блока.

В шестте сценария стратезите на германската армия предвиждат ситуация, при която повече страни членки могат да последват Великобритания и светът да се превърне в "растящо безредие".

"Разширяването на ЕС като цяло е изоставено, повече държави са напуснали блока", пише армията в изследването, цитирано от "Шпигел".

Според армията "растящото безредие, хаотичният и конфликтен свят драматично са променили средата със сигурността за Германия и Европа".

Списанието допълва, че изследването ще бъде последвано от конкретни планове за въоръжаване през следващите години.

Говорител на германското военно министерство заяви, че изследването "Стратегически перспективи 2040" включва "ясни предвиждания", но няма вероятност да доведат до решения.

Единият от сценариите е свързан с това, че някои държави от Източна Европа прекратяват интегрирането си в ЕС, а други влизат в "Източен блок", вероятно се има предвид Русия и съюзници на посочената държава.

В два от сценариите се предвижда завръщане към "държавен капитализъм" в руски вариант в няколко страни членки на ЕС и спиране на глобализацията.

Други два предвиждат по-мирен свят.