Германия е най-големият нарушител на правилата на ЕС.

Това показва нова статистика на предприетите от Брюксел принудителни действия срещу страни членки на съюза, пише "Индипендънт".

Берлин има водеща роля в европейския проект. Но според германското издание "Ханделсблат", което се позовава на икономическото министерство на държавата, Европейската комисия е предприела 74 процедури за нарушение срещу правителството на Германия, което се е провалило при привеждането на регулациите на ЕС в германското законодателство.

Германският политик от Зелената партия Маркус Тресел заяви пред вестника, че Германия сега е на "дъното на класа" по следване на правилата на ЕС и е далеч от "модел за подражание" като в миналото.

Предприетите от Брюксел процедури за нарушение срещу Германия, която е забавила прилагане на законодателството или неадекватно е привела директивите в националното законодателство, са в политики, свързани със замърсяването на въздуха, качеството на водата и пожарна безопасност.

Новата статистика е повторение на последните официални данни на Европейската комисия за предприетите наказателни процедури срещу страни членки от 2016 г., когато Германия и Испания са на върха. Те са последвани от Белгия, Гърция, Португалия и Франция.

Въпреки Брекзит и по-високото ниво на евроскептицизъм, Великобритания относително добре се справя с привеждането на правилата на ЕС в сравнение със съседите си. Обединеното кралство споделя 14-то място с България.

Данните от края на 2016 г. разкриват, че Естония, Малта и Дания са най-изпълнителните държави.