До 2030 г. 25% от всички автомобили по пътищата на Германия ще бъдат напълно електрически. Това показва проучване на Институт "Фраунхофер", цитирано от АФП.

Но в изследването институтът предупреждава, че преминаването към електрически автомобили ще струва на сектора около 75 000 работни места. По-малките доставчици на автомобилни части ще бъдат най-засегнати.

Проучването е поискано от синдиката IG Metall, гигантите BMW, Volkswagen, Daimler и производители на автомобилни части. Те вярват, че преминаването към по-чисти двигатели представлява "голямо предизвикателство" за най-голямата индустрия в Германия, в която работят повече от 800 000 души.

Електрическите двигатели са по-опростени като конструкция и изискват по-малко части от конвенционалните.

Според проучването промяната ще доведе до закриване на 100 000 от 210 000-те работни места в производство на задвижващи механизми до 2030 г., докато около 25 000 нови длъжности ще бъдат създадени във връзка с изработването на батерии и други специфични изисквания за електрическите автомобили.

Данните са калкулирани на базата на предположението, че до 2030 г. 25% от всички автомобили по пътищата на Германия са напълно електрически, докато други 15% са хибридни.

Днес тези автомобили представляват под 2% от пазара.