Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел одобри изпращане на допълнително войници в Турция, за да помогнат в операцията на НАТО като част от водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ („Ислямска държава”), съобщиха правителствени източници, цитирани от Ройтерс.

Летящ радар Boeing E-3A Airborne Warning and Control System (AWACS)  ще бъде разположен във военновъздушната база до Коня в Южна Турция. Той ще бъде използван за разузнаване в подкрепа на извършваните срещу позиции на ДАЕШ въздушни удари.

Германската армия предоставя около 1/3 от екипажа, използван за управлението и поддръжката на този тип самолети на НАТО, но според германското законодателство мисиите трябва да бъдат одобрявани от парламента. Не се разкриват подробности какъв брой войници ще бъде изпратен.

Европейската страна вече има около 500 военнослужещи, които участват в мисиите срещу групировката, включително над 240 в базата „Инджирлик” в Турция, където управляват шест разузнавателни самолета „Торнадо” и самолет цистерна. Другите се намират на германска фрегата, която действа в Средиземно море с френския самолетоносач „Шарл дьо Гол”.

Източниците поясниха, че общият брой на германските войници, участващи в операциите срещу ДАЕШ, е с таван 1200 и няма да бъде увеличаван.

Германската намеса в борбата срещу ДАЕШ е „централна част от нашета политика за сигурност в региона, която цели спиране на пряка и непосредствена заплаха за Германия, съюзниците ни и международната общност”, се казва в проектодокумента.

През юли НАТО одобри изпращане на самолети  AWACS, които може да започнат да летят този месец, въпреки че е възможно без германски екипаж, тъй като германският парламент не се очаква да одобри разширяване на ролята на страната до ноември.