Германия придобива 23% от биотехнологичната компания CureVac за 300 милиона евро, обяви икономическият министър на страната, цитиран от "Политико".

Компанията разработва ваксина против коронавируса. През май от CureVac съобщиха за "положителни предварителни клинични резултати", които показват, че кандидатът за ваксина може да създава силни антитела за отговор. Компанията обаче все още не е започнала изпитания върху хора, което трябва да стане този месец.

В Германия бесни на Тръмп: Потенциалната ваксина не е за продан и е за целия свят

В Германия бесни на Тръмп: Потенциалната ваксина не е за продан и е за целия свят

"Германия не е за продан", натърти икономическият министър

Други компании като германската BioNTech започнаха клинични тестове в края на април.

Министерството на икономиката на Германия, CureVac и настоящият мажоритарен собственик dievini Hopp Biotech Holding, чиято собственост е на Дитмар Хоп, обявиха сделката със съвместно съобщение.

Берлин ще придобие акциите чрез германската банка KfW.

Икономическият министър Петер Алтмайер заяви, че правителството е решило да инвестира в тази обещаваща компания, защото очаква това да ускори развитието на програмите. Но той не каза дали Берлин смята, че CureVac е близо до създаване на ваксина против коронавируса.

CureVac се появи в основните новини през март, когато Берлин обяви, че САЩ са се опитали да получат достъп до кандидата за ваксина.