Германски министри реагираха гневно след публикуване на информация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил на германска компания "голяма парична сума" за изключителните права на ваксина срещу коронавируса, пише "Гардиън".

"Германия не е за продан", натърти икономическият министър Петер Алтмайер пред ARD, реагирайки на основната тема на вестник "Велт ам зонтаг" със заглавие: "Тръмп vs Берлин".

Тръмп иска изключителни права върху разработвана в Германия ваксина срещу коронавируса

Тръмп иска изключителни права върху разработвана в Германия ваксина срещу коронавируса

Тръмп е предложил голяма сума пари на германски учени

Вестникът пише, че Тръмп е предложил 1 милиард долара на базираната в Тюбинген биофармацевтична компания CureVac за ваксина "само за САЩ".

Съобщава се, че германското правителство е предложило финансови стимули ваксината да остане в страната.

Информацията вбеси Берлин.

"Сега е важно международното сътрудничество, а не националните интереси", каза Ервин Рюдел, консервативен депутат от Комисията по здравеопазване към германския парламент.

Кристиан Линднер, лидер на либералната партия FDP, обвини Тръмп в агитация, като отбеляза, че "очевидно Тръмп ще използва всички средства в предизборната кампания".

Германският здравен министър Йенс Шпан заяви, че няма как да стане администрацията да се сдобие с ваксината на CureVac. CureVac ще създаде ваксина само "за целия свят", предупреди Шпан и добави, че "не е за отделни държави".

Американски представител пред АФП коментира, че информацията е пресилена. Източникът подчерта, че американското правителство е разговаряло с повече от 25 компании, които могат да помогнат с разработването на ваксина. Повечето от тези компании са получили средства от американски инвеститори. Представителят отрече, че САЩ искат потенциалната ваксина само за себе си.

CureVac, основана през 2000 г., е базирана в германската провинция Тюрингия. Тя има клонове във Франкфурт и Бостън. Тя специализира върху разработването на терапии в борбата с рака, лечение на редки заболявания и създаване на ваксини.

Инвеститори в CureVac увериха, че ваксината няма да се продава само на една държава.

Алтмайер приветства коментара като "фантастично решение".