Германските власти не споделят увереността на САЩ, че Русия се готви да нахлуе в Украйна, съобщава ТАСС, цитирайки източници на "Ройтерс" в германското правителство.

Берлин е заинтересован от намаляване на напрежението. Освен това източниците отбелязват, че целта на Германия остава бързото възобновяване на преговорите в нормандския формат.

Съветникът по външната политика на германския канцлер Олаф Шолц Йенс Пьотнер и заместник-началникът на кабинета на президентската администрация на Русия Дмитрий Козак са се договорили да се срещнат в началото на януари, за да обсъдят конфликта около Украйна по време на телефонен разговор в четвъртък. 

Русия продължава да трупа сили до Украйна

Русия продължава да трупа сили до Украйна

Сателитни снимки показват база в Крим, пълна бронирани превозни средства и танкове

Западните страни и Киев обвиняват Русия в подготовка на инвазия в Украйна. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече подобна информация безпочвена ескалация на напрежението. Той подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого.

Песков коментира, че Русия никога не е нападала никого първа. "Русия никога не е била първата, която атакува някого".

В същото време Песков не изключи вероятността от провокации за оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за насилствено разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици. Според него Москва полага всички възможни усилия, за да помогне на Киев да разреши конфликта в Донбас, като същевременно поддържа придържането си към Нормандския формат и Минските споразумения.

Русия връща в бази над 10 000 войници след учения до Украйна

Русия връща в бази над 10 000 войници след учения до Украйна

Обяснява, че за месец тактически групи провели полева подготовка на ротационен принцип