Южният военен окръг на Русия (ЮВО) връща в местата за постоянна местоназначение над 10 хил. военнослужещи, които се били на учение в продължение на месец, съобщава "Интерсфакс".

"Във войските на Южния военен окръг приключи етапът на бойно съгласуване на отряди, екипажи в мотострелкови формирования, военни части на бойното въоръжение и специални части. Повече от 10 хиляди военнослужещи в състава на поделенията се връщат към пунктове за постоянна дислокация от територията на общовойсковите полигони", съобщават от областната пресслужба в събота.

Според доклада занятията са се провеждали на общовойскови полигони в Астраханска, Волгоградска и Ростовска области, в Крим, Ставропол и Краснодарски край, републиките на Северен Кавказ, както и на полигоните на руските военни бази в Абхазия, Армения и Южна Осетия.

"В рамките на един месец батальонните тактически групи и тактическите групи от бойните родове на всички формирования и военни части на Южния военен окръг преминаха полева подготовка на ротационен принцип по модулна система", съобщават от ЮВО.

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг призова Путин да изтегли войските и да осигури мирна Коледа за всички, не вижда непосредствена заплаха срещу съюзниците от НАТО

От областта уточняват, че за поддържане на висока бойна готовност във всички формирования и военни части на Южния военен окръг за периода на новогодишните празници ще бъдат привлечени дежурни части, средства за укрепване, както и сили за отстраняване на последствията от възможни извънредни ситуации.

"През първото десетдневие на януари подразделенията за ПВО, екипажите на корабите на Черноморския флот и Каспийската флотилия, подразделенията за радиоелектронна борба и дежурните смени на оперативно-тактическа, армейска и безпилотна авиация ще продължат да служат на бойни дежурства", се казва в съобщението.

Западният военен окръг също така докладва за полева подготовка на военнослужещи от Обединената армия в районите на Воронеж, Белгород, Курск, Брянск и Смоленск.

По-рано САЩ, други страни от НАТО и Украйна обявиха концентрацията на руски войски близо до украинската граница, както и плановете на Москва да нахлуе на украинска територия в началото на 2022 г.

Началникът на Генералния щаб на Руската федерация Валери Герасимов в отговор на тези изявления каза, че Русия няма агресивни планове.

Русия продължава да трупа сили до Украйна

Русия продължава да трупа сили до Украйна

Сателитни снимки показват база в Крим, пълна бронирани превозни средства и танкове