Мерките, свързани с коронавируса в Германия, трябва да бъдат удължени поне до края на февруари, въпреки спада на новорегистрираните случаи на COVID-19, съобщават германски медии в понеделник, като се позовават на източници, запознати с въпроса. 

Федералното правителство не обмисля възможността за облекчаване на ограничителните мерки преди среща на ръководителите, която трябва да се проведе по-късно днес, след което се очаква да бъде обявено официално решение.

След пиковете на COVID-19, регистрирани през втората половина на декември, броят на потвърдените положителни случаи намалява бавно, но постоянно. През последните дни здравното министерство отчете средно около 9000 нови случая.

Меркел не смята да облекчава мерките

Меркел не смята да облекчава мерките

Тя е притеснена за варианта на вируса B.1.351 от Южна Африка

Твърде рано е за Германия да вдигне блокадата, без да рискува трета вълна от инфекции на COVID-19, заяви баварският ръководител Маркус Содер в неделя.

Канцлерът Ангела Меркел и лидерите на 16 федерални провинции в Германия трябва да се срещнат практически в сряда, за да обсъдят дали да облекчат ограниченията от 15 февруари или да удължат блокирането, започнало в средата на декември.

"Мисля, че по принцип блокирането ще трябва да бъде удължено за момента", каза Содер пред телевизионния оператор ARD. "Няма смисъл да го прекъсваме сега. Представете си: отваряме всичко с един замах, след това в рамките на две, три седмици ще бъдем в ситуация, може би дори по-лоша от преди", каза той.

"Ако сега сгрешим, ще имаме трета вълна."

Пандемията станала "по-опасна" в Германия

Пандемията станала "по-опасна" в Германия

Три тревожни варианта на вируса