Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че настоящата пандемична ситуация в страната, особено по отношение на ежедневните случаи, все още е твърде тежка, за да може правителството да облекчи мерките за ограничаване.

По-рано Меркел заяви, че на цялото население ще бъде предложена ваксина COVID-19 до края на лятото, докато информация, публикуван по-рано през деня, разкрива, че блокадата ще остане до края на февруари. От началото на пандемията Германия е регистрирала над 2,2 милиона коронавирусни инфекции, като над 61 000 смъртни случая се дължат на болестта.

Според канцлера по време на предстоящите консултации с министър-председателя трябва да бъде инициирана дългосрочна стратегия за училищата и дневните центрове. В същото време тя призова за предпазливост при облекчаването, съобщава "Велт".

С оглед на намаляващия брой коронални инфекции, Ангела Меркел обеща дългосрочна стратегия за училищата и детските заведения. Меркел заяви в понеделник пред участници в онлайн консултации на Президиума на ХДС, че подобна стратегия трябва да бъде лансирана по време на консултациите с премиера тази сряда.

В същото време тя подчерта, че броят на инфекциите ще трябва да бъде намален през следващите две седмици. Меркел призова за предпазливост във връзка с дебата за облекчаване.

Тя изрази загриженост относно варианта на вируса B.1.351, циркулиращ в Южна Африка, който идва в Германия през Великобритания. Много държави, включително Федералната република, са ограничили влизането от Южна Африка.

В съвместни насоки от различни научни общества, експерти и представители от училищния сектор се потвърждава: маските, редовно проветряване, формиране на фиксирани групи, изравненият училищен трафик и други мерки за защита от инфекции могат да направят училищните операции възможни при коронавирусни условия. 

Според Института Робърт Кох седемдневната честота в понеделник сутринта е 76. Според доклада за ситуацията на RKI в неделя вечерта, седемдневната стойност на R в страната е 0,94 (предния ден 0,95). Това означава, че 100 заразени хора заразяват още 94 души. Стойността представлява появата на инфекцията преди 8 до 16 дни. Ако е под 1 за дълго време, процесът на заразяване отшумява.

Здравният министър Йенс Шпан посочва, че броят на заетите легла за интензивно лечение намалява, но все още е над критичното ниво.

Германия обмисля да удължи блокадата до март

Германия обмисля да удължи блокадата до март

Федералното правителство не иска трета вълна коронавирус