Пандемията стана "по-опасна" в Германия заради разпространението на мутации на коронавируса. Това предупреди председателят на Институт "Роберт Кох" Лотар Вилер, който изнесе ключови данни преди преговорите между федералното правителство и провинциите относно ограничителните мерки, информира ДПА.

Над 20% в Германия, САЩ и Франция няма да се ваксинират срещу COVID-19

Над 20% в Германия, САЩ и Франция няма да се ваксинират срещу COVID-19

Само 11% от американците и 13% от французите се доверяват на правителството

"Три тревожни варианта на вируса" са открити до момента в Германия, мутацията B1117, за първи път открита във Великобритания, тя е най-разпространената мутация, отбеляза Вилер пред журналисти в Берлин. Той предупреди, че тази мутация е по-инфекциозна и води до по-тежко боледуване. По думите му открита е в 13 от 16-те германски провинции и представлява под 6% от случаите. Но според него този процент се очаква да се покачи, тъй като тази мутация се среща все по-често.

"Sars-CoV-2 като цяло стана по-опасен. Вирусът все още не се е изтощил. Точно обратното, засили се", подчерта Вилер.

Епидемията в Германия удари и продажбите на бира

Епидемията в Германия удари и продажбите на бира

Германските пивоварни и дистрибутори са продали 8,7 милиарда литра бира

От своя страна германският здравен министър Йенс Шпан отбеляза, че случаите на коронавирус намаляват и ваксините са инструментите за преодоляване на кризата през годината. Но той допълни, че нивото на инфекциите не пада достатъчно бързо.

Канцлерът Ангела Меркел ще обсъди ограничителните мерки с премиерите на провинциите в сряда.

"Ако дадем шанс на тези мутации да се разпространят, рискуваме да увеличим инфекциите", предупреди здравният министър. Той повтори обещанието на правителството да отвори първо училищата и призна, че "много семейства с деца са на ръба".

Ограниченията в Германия са до средата на февруари.

От 27 декември Германия е поставила повече от 2,9 милиона дози, от които на 2,1 милиона германци им е поставена първата доза, което представлява 2,6% от населението.