Германия обмисля разполагането на допълнителни войски в Литва, каза министърът на отбраната Кристин Ламбрехт, тъй като напрежението остава високо заради натрупването на военни сили на Русия близо до Украйна, съобщава "Ройтерс".

В интервю за медийната група Funke, Ламбрехт каза, че Германия "вече прави важен принос в Литва", като ръководи бойна група на НАТО.

"По принцип са налични допълнителни войски като подкрепление и в момента сме в преговори с Литва, за да разберем какво точно би имало смисъл в това отношение", каза тя.

Русия отрече да планира да нахлуе в Украйна, но има десетки хиляди войници близо до границите на съседа си, което накара Съединените щати да изпратят около 3000 допълнителни войници за укрепване на източния фланг на НАТО в Полша и Румъния.

Първите от тези американски войски пристигнаха в събота във военната база Жешов в Югоизточна Полша.

Подкрепа на НАТО в Източна Европа и Балтика

Подкрепа на НАТО в Източна Европа и Балтика

В България - До 10 испански Eurofighter и 200 войници, 2 холандски F-35, по споразумение САЩ могат да поддържат до 2500 войници

НАТО вече е разположило четири многонационални бойни единици с общо около 5000 войници в Полша, Литва, Латвия и Естония. Те бяха изпратени там в отговор на анексирането на Крим от Украйна от Москва през 2014 г.

Тези така наречени бойни групи на НАТО, водени от Съединените щати, Германия, Канада и Великобритания, имат за цел да спрат атаката в региона и да спечелят време за допълнителни войски на НАТО да достигнат до фронтовата линия.

Двама американски служители заявиха в събота, че Русия разполага с около 70% от бойната мощ, която смята, че ще й е необходима за пълномащабна инвазия в Украйна.

Ламбрехт отново отхвърли снабдяването на Киев с оръжие, след като украинското посолство в Германия изпрати списък с конкретни искания до министерствата на външните работи и отбраната в Берлин.

Списъкът включваше системи за противоракетна отбрана, инструменти за електронна война, очила за нощно виждане, цифрови радиостанции, радарни станции и военни линейки - оборудване, което отчасти вече е в недостиг в германските сили.

Украйна иска от Германия въоръжение, с което и Бундесвера не разполага

Украйна иска от Германия въоръжение, с което и Бундесвера не разполага

Киев се нуждае от германски военни кораби и ПВО