Германия и нейните партньори от Европейския съюз проучват дали биха могли да организират нова морска мисия за защита на търговски кораби, заплашени от нападение в Червено море, каза говорител на външното министерство, цитиран от "Ройтерс".

"Ние като германско правителство сме готови за това. Важно е ние като ЕС да можем да действаме възможно най-бързо с оглед на продължаващите атаки", каза говорителят, добавяйки, че все още не е взето решение по въпроса взета.

Подкрепяните от Иран хуси атакуваха около десет кораба и превзеха автовоза Galaxy Leader, в опит да наложат международна цена за войната на Израел срещу Хамас в Газа, която последва смъртоносното вилнение на екстремистите на 7 октомври в южната част на държава.

Съединените щати оглавяват нова моркса оперативна група, известни като операция "Пазител на просперитета", за да отговорят на атаките на йеменските хуси, но някои съюзници не са склонни .

Германия продължава да разглежда въпроса за евентуално участие в ръководената от САЩ мисия, добави говорителят.

В Брюксел също е имало разговори за разширяване на съществуващата мисия на ЕС за борба с пиратството, Atalanta, за защита на корабоплаването в Червено море, но не е взето решение, каза говорителят.

Испанският премиер Педро Санчес каза в сряда, че е готов да обмисли създаването на друга мисия за справяне с проблема, след като Испания заяви, че се противопоставя на разширяването на Atalanta и няма да се присъедини към водените от САЩ морски сили.

Съюзниците на САЩ са резервирани към оперативната група в Червено море

Съюзниците на САЩ са резервирани към оперативната група в Червено море

Седмица след стартирането и много съюзници не искат да бъдат свързани с начинанието