Германия очаква да бъде мишена на руска дезинформация на изборите тази година. Това предупреди германският външен министър Хайко Маас, който нарече такива практики "напълно недопустими", информира АФП.

Оказването на влияние и дезинформационните кампании от руска страна трябва да бъдат прекратени. И ако те не го направят, ние ще се защитим, закани се той в коментари, публикувани от "Дойче веле".

Запитан дали се опасява, че парламентарните избори в Германия през септември могат да бъдат засегнати от такива кампании, той отговори, че при всички положения остават бдителни.

Надявам се, че опитът от това в миналото ще попречи да се случи на изборите за Бундестаг в Германия, отбеляза министърът.

Миналата седмица Европейската служба за външна дейност публикува доклад, в който Германия се посочва като основна мишена в Европа на руската дезинформационна кампания и киберактивност.

Няма друга държава членка на ЕС, която да е атакувана така като Германия, се посочва в доклада, където се цитират 700 случая на дезинформация в държавата от 2015 г. в сравнение с 300 във Франция, 170 в Италия и 40 в Испания.

Маас коментира още, че се въоръжават срещу това и се надяват да ги спрат.