Германия откри пътя на оператори на АЕЦ да платят 23,5 милиарда евро за управление на ядрените отпадъци, съобщава "Франс прес".

Критици на споразумението твърдят, че твърде лесно е позволено на фирмите да се отърват.

Според проектозакон, одобрен от федералния кабинет, четирите фирми - Vattenfall, EON, RWE и EnBW, ще внесат парите в държавен фонд за временно и постоянно съхранение на ядрени отпадъци от 2022 година.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че страната ще спре работата на всички атомни централи до 2022 година, което е в отговор на ядрената катастрофа в АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 година.

Откакто канцлерът обяви решението, министри и енергийни компании продължават да спорят по отношение спирането на централите и разходите за съхраняването на отпадъците.

Освен 23,5-те милиарда евро за управление на отпадъците, компаниите ще останат финансово и правно отговорни за спирането и демонтажа на централите, както и ще подготвят всички останали ядрени отпадъци за постоянно складиране.

Останалите средства от заложените 40 милиарда евро те ще отделят за покриване на други разходи, свързани със спирането на централите.

Към този момент 8 централи работят в Германия.

EON ще допринесе 10 милиарда евро. Компанията приветства сделката.

Но Германия все още не е решила за мястото, където ще се съхраняват отпадъците за постоянно. Критици твърдят, че може да отнеме десетилетия за намиране и изграждане на постоянна складова база за съхраняване на отпадъците. Също така твърдят, че трудно може да се калкулират разходите.

Критиците се безпокоят, че обществото ще трябва да плати част от разходите.

Депутатите в германския парламент все още трябва да одобрят проектозакона, който също трябва да бъде проверен от Европейската комисия преди да влезе в сила.