Германия планира сериозно да ограничи достъпа на граждани на страни членки на ЕС до социалната система с ново законодателство, което ще спести милиарди евро на местните власти. Това заявиха представители на правителството, цитирани от Ройтерс.

Новото законодателство е необходимо, след като федерален съд отсъди през 2015 и 2016 година, че безработните граждани на ЕС имат право да получават социални помощи след 6-месечен престой в Германия. Преди решението на съда те нямаха такива привилегии.

Дясноцентристкото правителство на германския канцлер Ангела Меркел предприе редица стъпки на фона на местните изборни загуби от антиимиграционната партия „Алтернатива за Германия” и нарастващото недоволство от бежанската криза.

Промените няма да позволяват на граждани на ЕС да получават социални помощи, ако не работят в Германия. Също така няма да получават помощи при безработица, ако не са пребивавали в държавата пет години.

Германски представители заявиха, че с промяната се цели да се приемат граждани на ЕС, които наистина търсят работа и желаят да работят, а не само заради социалните облаги.

Кабинетът ще разгледа предложението следващата седмица преди да го изпрати в Бундестага, добавиха представителите, потвърждавайки публикация от днес на вестникарската група Funke Medien Gruppe.