Посланикът на Китай в Берлин е бил "поканен на разговори" в германското външно министерство, за да обсъдят новия закон за националната сигурност, наложен от Пекин в Хонконг, съобщава "Франс прес".

Пекин наложи новия закон за сигурност миналата седмица като част от репресиите срещу инакомислещите в полуавтономния град.

Австралия прекрати споразумение за екстрадиране с Хонконг и предлага убежище

Австралия прекрати споразумение за екстрадиране с Хонконг и предлага убежище

В момента в Австралия живеят около 10 000 жители на Хонконг.

"Германското правителство, заедно с партньорите от ЕС, многократно изразиха загриженост, че законът сериозно подкопава относителната автономия на Хонконг и има негативен ефект върху независимостта на съдебната система и върховенството на закона", подчерта източник от германското външно министерство.

Министерството е препотвърдило тази позиция в днешните разговори с китайския посланик, добави източникът.

Обявен в резултат на понякога насилствените протести в подкрепа на демокрацията, новият закон за сигурност е най-радикалната промяна в свободите на Хонконг, след като Великобритания върна града на Китай през 1997 г. съгласно споразумение, предназначено да запази начина му на живот в продължение на 50 години.

Страни като Великобритания и Австралия реагираха, като улесняват преместването на граждани на Хонконг там, но ЕС и Германия са по-сдържани.

Помпео сравни действията на Китай срещу Хонконг с антиутопията на Оруел

Помпео сравни действията на Китай срещу Хонконг с антиутопията на Оруел

САЩ обмисля действия срещу "комунистическия режим", заедно с Британия и други