Австралия прекрати споразумението си за екстрадиране с Хонконг след налагането на закона за национална сигурност в града от страна на китайските власти.

Това обяви австралийският премиер Скот Морисън, цитиран от ДПА.

"Законът за националната сигурност представлява фундаментална промяна на обстоятелствата по отношение на нашето споразумение за екстрадиране с Хонконг", каза Морисън пред журналисти в Канбера.

Австралия предупреди гражданите си за "произволни арести" в Китай

Австралия предупреди гражданите си за "произволни арести" в Китай

Напрежението между двете страни се изостря

Той поясни, че новото китайско законодателство "подрива работната рамка "една държава, две системи" и основния закон на Хонконг, и гарантираната висока степен на автономния" след предаването на града от Великобритания.

Новото законодателство на Пекин в Хонконг е срещу сепаратизъм, подривна дейност, тероризъм и конспирация с чужди сили. То влезе в сила миналата седмица.

Пекин откри в хотел в Хонконг щаб за прилагане на закона за националната сигурност

Пекин откри в хотел в Хонконг щаб за прилагане на закона за националната сигурност

Новият закон, влязъл в сила от 1 юли, разтърси града и международната общност

Морисън заяви, че Австралия "официално е уведомила Хонконг и китайските власти" за решението си да прекрати споразумението за екстрадиране.

Миналата седмица канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че прекратяват споразумението за екстрадиране с Хонконг, както и износ на някои военни продукти.

Премиерът на Австралия съобщи също, че на жителите на Хонконг, които се страхуват от преследване, ще бъде предложено убежище и "път към постоянно пребиваване" в Австралия.

Хонконг се насочва към същата съдба като Тибет

Хонконг се насочва към същата съдба като Тибет

На Тибет беше обещана формулата "Една държава, две системи"

Австралия ще удължи визите за всички жители на Хонконг с умения или студентските визи за пет години, след което ще могат да подадат документи за постоянно пребиваване. Режимът ще се прилага за настоящи и бъдещи студенти.

По думите на Морисън в момента в Австралия живеят около 10 000 жители на Хонконг.

Австралия също актуализира съветите си за пътуване до Хонконг, предупреждавайки, че новото законодателство "може да се тълкува широко" и човек може да "бъде депортиран или евентуално да бъде изправен пред прехвърляне в континентален Китай, където да бъде съден според законодателството".

Междувременно Китай обвини Австралия в шпионаж и предупреди китайските студенти и туристи да не посещават страната заради расизъм.