В сряда сутринта се проведе церемония в хотел в Хонконг по откриването на нова централа за защита на националната сигурност. Събитието се състоя без да бъде съобщено предварително, информира ДПА.

Хонконг се насочва към същата съдба като Тибет

Хонконг се насочва към същата съдба като Тибет

На Тибет беше обещана формулата "Една държава, две системи"

Службата за защита на националната сигурност е открита седмица след въведения от Китай спорен закон за националната сигурност на територията на Хонконг.

Централата е в хотел MetroPark, който е срещу популярния Victoria Park, където се провеждат протестни демонстрации. Новият щаб ще действа като център на операциите за прилагане на закона, който ще се бори със сепаратизъм, подривна дейност, тероризъм и конспирация с чужди сили.

Лидерът на Хонконг Кари Лам говори на церемонията, която се проведе около 07,20 часа сутринта. Тя определи откриването на центъра като "исторически момент".

Новият закон увеличи правомощията на полицията в Хонконг

Новият закон увеличи правомощията на полицията в Хонконг

Претърсвания без съдебна заповед

Десетки топ представители присъстваха на откриването.

Новият закон, влязъл в сила от 1 юли, разтърси града и международната общност. 27 държави, включително Великобритания и САЩ, призовават Пекин да отмени закона.

През 1997 г. Великобритания предаде Хонконг на Китай. Финансовият град получи автономия под рамката "една държава, две системи" до 2047 г., пет години след предаването на територията. Но мнозина вярват, че новият закон напълно прекратява действието на работната рамка.

Социални медии блокират заявки за данни на потребители в Хонконг от Китай

Социални медии блокират заявки за данни на потребители в Хонконг от Китай

От страх потребители трият акаунти и продемократични постове