Австралия предупреди гражданите си, че могат да се сблъскат с "произволно задържане", ако пътуват до Китай, последният знак за нарастващото напрежение между двете страни, съобщава "Франс прес".

Австралийското външно министерство издаде предупреждението в актуализирани съвети за пътуване, в които също така е отбелязано, че китайските власти са арестували чужденци за предполагаемо "застрашаване на националната сигурност".

COVID-19: Австралия обвинява Китай, Русия и Турция в подхранването на "инфодемия"

COVID-19: Австралия обвинява Китай, Русия и Турция в подхранването на "инфодемия"

Разпространявали дезинформация

Австралия вече каза на гражданите си да избягват всички международни пътувания заради пандемията от новия коронавирус, а актуализираният съвет не е повишил общото ниво на предупреждението против пътуване до Китай.

"Властите задържаха чужденци, защото те "застрашават националната сигурност". Австралийците също могат да бъдат изложени на риск от произволно задържане", се казва в последното предупреждение.

Предупреждението беше отправено дни след като външното ведомство предупреди австралийците за възможността да се сблъскат със спорния нов закон за сигурност, приет от Китай в Хонконг.

Нови остри реплики по оста Австралия-Китай заради пандемията

Нови остри реплики по оста Австралия-Китай заради пандемията

Премиерът на Австралия не можел да бъде уплашен и принуден да спре критиките си към Китай

Напрежението между Австралия и Китай, най-големия ѝ търговски партньор, нараства от месеци и се изостри наскоро, след като Пекин реагира яростно на водещата роля на Канбера в призивите за разследване на произхода на коронавируса.

Впоследствие Пекин наложи мита върху австралийски стоки и предупреди китайските туристи и студенти относно посещения в страната заради расов тормоз срещу азиатци.

Миналата година Китай арестува австралийско-китайския писател Ян Хенджун, който беше обвинен по-рано тази година за шпионаж.

Китай също така арестува двама канадци, след като Канада задържа финансовия директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei в края на 2018 г.

Отава протестира, че арестите са "произволни".