Германският министър на здравеопазването засилва натиска върху регулаторната агенция на Европейския съюз - ЕМА, като поиска да одобри ваксина срещу коронавирус преди Коледа, съобщава ДПА.

"Нашата цел е одобрение преди Коледа, за да можем да започнем да ваксинираме тази година", заяви здравният министър Йенс Шпан.

Шпан вече изрази нетърпение пред Европейската агенция по лекарствата в неделя, отбелязвайки, че Германия е създала повече от 400 центъра за ваксинация и е активирала около 10 000 лекари и медицински персонал и е готова да започне масови ваксинации още във вторник.

Шпан настоява за бързо одобрение на новата ваксина, разработена от немския BioNTech и американския производител на лекарства Pfizer, която вече е разрешена за употреба във Великобритания, САЩ, Канада и други страни. Германия обаче не може да я използва, тъй като все още чака одобрението на EMA, която оценява лекарствата и ваксините за 27-те държави в ЕС.

EMA е насрочила среща за 29 декември относно ваксините, а ръководителят на агенцията Емър Кук каза в понеделник, че екипът му вече работи "денонощно". Кук обаче добави, че графикът за одобрение на ваксината непрекъснато се преразглежда, коментар, който предполага, че датата може да се промени.

Част от проблема може да е, че ЕС се стреми да започне ваксинации във всичките си държави едновременно, а Германия е по-подготвена от другите.

Пандемията е сериозна заплаха за германската икономика

Пандемията е сериозна заплаха за германската икономика

Рецесия е предотвратима, ако правителството действа разумно, трябва да се помогне на търговците на дребно

Нарастващата тревожност на Шпан е тъй като през последните седмици Германия постига рекорди с нови ежедневни инфекции и смъртни случаи от вируси. Нацията влиза в тежка блокада, училищата и повечето магазини спират работата поне до 10 януари, за да спрат експоненциалното нарастване на случаите на COVID-19.

Министерството на Шпан коментира, че Германия е готова да даде 3 милиона до 4 милиона дози BioNTech през януари и до 11 милиона дози през първото тримесечие на 2021 година.

Страната ще е в състояние да ваксинира до 60% от гражданите на Германия до края на лятото, заяви Шпан в понеделник вечер в обществената телевизия ZDF. Световната здравна организация заяви, че около 60% до 70% от населението трябва да бъдат ваксинирани, за да се потуши успешно пандемията.

Институтът Робърт Кох, за контрол на болестите в Германия, съобщи във вторник за 14 432 потвърдени случая и 500 нови смъртни случая, което е третият най-голям брой ежедневни смъртни случаи от началото на пандемията.

Германия е с над 22 600 смъртни случая от коронавирус.

Германия ще запази коронавирус мерките през първите месеци на 2021 г.

Германия ще запази коронавирус мерките през първите месеци на 2021 г.

"Цялостното облекчаване е много, много малко вероятно"