Германското министерство на икономиката изчисли в понеделник, че продължаващата пандемия от коронавирус би представлявал сериозен риск за икономиката на страната, тъй като блокирането, въведено за ограничаване на по-нататъшното нарастване на инфекциите, би повлияло сериозно на растежа й през четвъртото тримесечие на годината.

По-рано през деня министърът на икономиката Петер Алтмайер предупреди за евентуално "нестабилна" икономическа ситуация през 2021 г., ако правителството не действа разумно, докато канцлерът Ангела Меркел отбеляза, че негативните последици от пандемията ще са видими с години.

Според неотдавнашна прогноза, публикувана от Bundesbank, икономиката на Германия се очаква да се свие с 5,5% през 2020 г. в резултат на кризата.

Германия налага блокада до 10 януари
Обновена

Германия налага блокада до 10 януари

Според постигнатото споразумение само хранителните магазини, аптеките и банките ще останат отворени

Алтмайер коментира в понеделник, че рецесия може да бъде предотвратена, ако правителството действа разумно, но предупреди, че икономическата ситуация ще е нестабилна през следващата година. "Вероятно няма да има рецесията като през пролетта на 2020 г.", каза той.

Алтмайер добави, че са необходими нови ограничения, тъй като вирусът е извън контрол. "Ако разпространението на коронавирус продължи по подобен начин, болниците ще бъдат претоварени".

Той отбеляза също, че се надява, че може да бъде предотвратен пълен икономически застой във втората пандемична вълна и добави, че е необходимо да се помогне на търговците на дребно.

Меркел обясни по-рано, че негативните ефекти от пандемията на коронавируса ще се усетят през следващите години. Тя добави, че "приемането на фонда за възстановяване и бюджета на ЕС" може да помогне за смекчаване на щетите, нанесени от COVID-19, и призова членовете на ЕС да активизират усилията си за намиране на решение, приемливо за всички страни.

Меркел предупреди и че борбата срещу пандемията изисква по-голяма решителност.

Външно препоръча да се въздържаме от пътувания в Германия

Външно препоръча да се въздържаме от пътувания в Германия

След като страната въведе по-строги противоепидемични мерки