Германското военно присъствие в Литва е "символично и много важно".

Това заяви президентът на балтийската страна Далия Грибаускайте пред ДПА преди днес на официална церемония да бъде посрещнат германският контингент.

На събитието ще присъства и германският военен министър Урсула фонд дер Лейен.

Германия ще води батальон на НАТО с 1000 войници като част от укрепване на присъствието на алианса в трите балтийски държави, които се разглеждат като уязвими при потенциална руска агресия.

Германската роля в дислоцирането е "много добър сигнал за НАТО, за Европа и за самата Германия", каза Грибаускайте, която е президент на Литва от 2009 г.

Разполагането на германски войници в Източна Европа е чувствителен въпрос заради инвазията през Втората световна война и окупацията в региона.

"Разбираме тези тревоги, заради това ние виждаме решението на Германия толкова благоприятно", поясни тя.

Многократно Германия призна последствията от Втората световна война (...) Но днес ние сме в XXI век и е отговорност за всички да помислим за бъдещето на Европа и да запазим мира и сигурността в Европа, каза държавният глава.

Миналата седмица пристигнаха първите германски войници в литовската база "Рукла".

Германия ще разположи и бронирани машини.

Според социологически проучвания 70% от гражданите на Литва подкрепят разполагане на натовски сили в страната, а 82 се обявяват в полза на постоянно присъствие.