Германци с двойно гражданство ще губят германското си поданство, ако се бият за ислямистки групировки в чужбина. Това е част от нови антитерористични предложения, информира БиБиСи.

Вътрешният министър Томас де Мезиер също обяви планове за ускоряване депортацията на чуждестранни престъпници. По думите му полицията ще получи персонал допълнително, ново оборудване и правомощия за наблюдение. Но той увери, че няма да бъде забранено носенето на бурка на обществени места. 

Новите мерки са в отговор на последните атаки от ислямисти на германска територия. Миналият месец две терористични нападения на бежанци шокираха страната.

Предложих германски граждани, които се бият за терористи в други държави и вземат участие в бойни операции там, ако имат двойно гражданство, те ще губят германското гражданство”, каза министърът на пресконференция.

Моите предложения са ограничени до точките, които могат да доведат по-голяма безопасност, поясни Мезиер и добави: „Другите точки ще бъдат обсъдени от партиите. Ние се нуждаем от работещ консенсус в коалицията”.

Германски медии информират, че лявоцетристката Социалдемократическа партия - малкият коалиционен партньор на Християндемократите, силно се противопоставя на всяка обща забрана върху двойно гражданство. Зелените също са против идеята.

Задължението на лекарите да спазват тайна за пациентите им е заложено в германската конституция. Но вътрешният министър изтъкна, че ще се срещне с лекари, за да обсъдят как може по-лесно да се предоставя информация на полицията при случаи, в които имат подозрение, че пациентът е свързан с терористичен риск. При разкриване на лекарска тайна германските лекари могат да бъдат осъдени на една година затвор или глоба.

За депортирането вътрешният министър каза, че няма да има толерантност за чужденци, които използват фалшива самоличност, за да останат в Германия.

Мезиер се надява да получи по-голяма подкрепа за откриване на нови 15 хиляди места в полицията на страната, получаване на по-нови оръжия за силите на реда и предоставяне на друго оборудване за справяне с терористичната заплаха.

Има вероятност Германия да постави повече охранителни камери в градските райони.

В страната към момента има много малко ограничения как хората да се обличат. Малко мюсюлманки в Германия носят бурки. Но все пак има някои изключения. Например незаконно е да покриваш лицето си на футболен стадион.

Забраната за носене на бурки съществува в други държави в Европа – Франция, Белгия и някои италиански градове.