Германия повдигна обвинение срещу бивш офицер от резерва си по обвинения в шпионаж в полза на Русия, съобщи днес Федералният прокурор (GBA), предаде "Ройтерс". 

Ралф Г., чието фамилно име не може да бъде напълно разкрито според законите за поверителност, е предоставил на руските агенти "многобройни документи и информация" за германската армия от октомври 2014 г. до март 2020 г., каза в изявление германският прокурор Инес Петерсън.

Германия забранява знака Z като подкрепа за руската агресия срещу Украйна

Германия забранява знака Z като подкрепа за руската агресия срещу Украйна

За използването му ще се търси съдебна отговорност

GBA също така обвинява заподозрения, който е бил заместник-командир на отряд, както и член на редица икономически комитети, че е предоставял на руски агенти информация за въздействието върху германските компании на санкциите на ЕС срещу Русия за анексирането на Крим от Украйна.

Той също така е предоставил информация за "Северен поток 2", газопроводът, собственост на руския газов гигант "Газпром" и който Германия спря през февруари, след като Русия нахлу в Украйна, каза прокурорът.

ЕС претърсва офиси на "Газпром" в Германия

ЕС претърсва офиси на "Газпром" в Германия

Разследват ролята на руската компания за високите цени на Стария континент

Прокурорът каза, че Ралф Г. е дал на руски агенти информация за германските резервни сили и гражданска отбрана.

Чрез него руските тайни служби са получили и лични данни и данни за контакт на високопоставени военни и видни корпоративни мениджъри, каза прокурорът.

Той е обвинен също, че е помагал на руските си ръководители да разберат политиката на САЩ в областта на отбраната с нейните партньори във военния алианс на НАТО, каза прокурорът.

Първият секретар на посолството на Русия шпионирал у нас

Първият секретар на посолството на Русия шпионирал у нас

Гешев уведоми външния министър за събраните данни по разследването