Служители на Европейския съюз са нахлули в офисите на германските поделения на "Газпром" в рамките на разследване на ролята на руския газов гигант за рекордно високите цени на газта на континента, съобщи "Блумбърг".

Длъжностните лица са посетили офисите на компании, сред които "Газпром Германия" и "Уиндаз" (Wingas GmbH). Двете компании снабдяват около 20 % от германския пазар, заявиха запознати, които са пожелали анонимност, тъй като информацията е лична.

Проверката се извършва в момент, когато Европа засилва разследването си дали поведението на "Газпром" е довело до скок на цените на газа и е задълбочило енергийната криза на Стария континент.

"Газпром" продължава доставките на газ за Европа

"Газпром" продължава доставките на газ за Европа

За днес са доставени 109,5 милиона куб. метра синьо гоиво

Европа се бори с енергийна криза от миналата година, тъй като "Газпром" ограничи допълнителните доставки в момент, когато запасите вече бяха на най-ниското си ниво от повече от десетилетие. Ръководителят на Международната агенция по енергетика по-рано тази година обвини Русия за енергийната криза, която доведе до затваряне на европейски заводи, произвеждащи всичко - от торове до метали.

Европейската комисия следи отблизо действията на "Газпром" на газовите пазари. Комисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви пред Европейския парламент по-рано този месец, че изпълнителният орган на блока е във фазата на установяване на фактите в рамките на разследването на евентуално антиконкурентно поведение. Проучването започнало преди войната в Украйна.

Маргрете Вестагер, антитръстовият шеф на ЕС, заяви през януари, че "Газпром" демонстрира "рядко срещано поведение" и че "очаква с нетърпение" отговорите на държавната фирма на кръг от въпроси на ЕС. Законодатели и политици от ЕС я призоваха да започне проверка дали "Газпром" злоупотребява с властта си, като потенциално свива доставките, за да окаже натиск върху политиците да одобрят спорното трасе "Северен поток 2".

Съдът потвърди антитръстовото споразумение с "Газпром" за цените на газа в Европа

Съдът потвърди антитръстовото споразумение с "Газпром" за цените на газа в Европа

Руският газов гигант успя да избегне солена глоба

Русия неведнъж е заявявала, че не може да бъде обвинявана за повишаването на европейските цени на газа. "Газпром" заяви, че удовлетворява изцяло исканията на купувачите, като това твърдение беше потвърдено и от европейските компании за комунални услуги. Политиките на ЕС, включително спирането на процеса на издаване на разрешителни за газопровода "Северен поток 2", трябва да бъдат обвинявани, заяви миналата седмица вицепремиерът на Русия Александър Новак, повтаряйки подобни коментари, направени от президента Владимир Путин миналата година.

Комисията отказа да коментира. Говорител на "Газпром Германия" заяви, че компанията не може да коментира никакви проверки или посещения, провеждани от регулаторните органи и властите. "Уингас" също отказа да коментира.