Руският газов гигант"Газпром" запази за първи път от 43 дни част от мощностите на тръбопровода "Ямал - Европа" за транзит на природен газ през Полша, съобщава БГНЕС, позовавайки се на платформата GSA Platform.

Според публикуваните данни на 2 януари през "Ямал - Европа" ще бъдат транзитирани 12,53 млн. куб. м газ.

Въпросният газопровод преминава през териториите на Русия, Беларус, Полша и Германия, а капацитетът му е 33 млрд. куб. м газ на година.

"Газпром" спря да транзита на синьо гориво за Европейския съюз на 21 декември миналата година. Причината е, че не получи заявки от европейските потребители.

"Газпром": Запасите в европейските газохранилища спаднаха до рекордните 30%

"Газпром": Запасите в европейските газохранилища спаднаха до рекордните 30%

Над 70% от обема газ, нагнетен през летния сезон, вече е изразходен

През последния месец на 2021 г. мощностите бяха резервирани от "Газпром" по същата схема. Освен това капацитетът беше поръчан не на редовната, а на допълнителна сесия на ежедневните търгове, използвани са резервации за няколко часа.

Към 1 февруари заявката на "Газпром" за транзит през Украйна възлизаше на 107,7 млн. куб. м. Това е близо до максималния договорен обем на транзитния капацитет от 109 млн. куб. м и двойно повече от средното изпомпване за януари тази година.

Миналия месец от "Газпром" съобщиха, че от 11 януари насам нивото на запасите в европейските газохранилища "се е преместило в зоната на рекордно ниски нива за дългогодишен период на наблюдение".

"Газпром" взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

"Газпром" взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

И в сряда руският енергиен монополист няма да заявки за газ през Полша за Германия

Един от факторите за поскъпването на газа в Европа е именно ниското ниво на запълняемост на европейските газохранилища. Други важни фактори за високите цени са ограниченото предлагане от основните доставчици на синьо гориво и все още голямото търсене на втечнен газ от Азия.

Историческият максимум в цената от 2190,4 долара за 1000 куб. м газ беше достигнат в края на декември 2021 г. Тази стойност е няколко пъти по-висока от средните цени на форуърдния пазар през предходните зима и пролет.