"Газпром" продължава да доставя руски газ за Европа през Украйна. Това заяви говорителят на холдинга Сергей Куприянов, цитиран от TeleTrader.

"Газпром" доставя руски газ през Украйна по нормалния начин в съответствие с исканията на европейските потребители: 109,5 милиона куб. метра на 12 март", докладва той.

Този обем съответства на доставките по дългосрочен резерв на газ през Украйна - около 109,5 милиона куб. метра на ден.

Европейският пазар на газ е трескав от много месеци насам. През пролетта на миналата година цените се колебаеха около 250-300 долара за хиляда кубически метра, но през октомври за първи път преминаха над хиляда, а през декември достигнаха и до над две хиляди. След това последва известно понижение, но цените останаха стабилно високи - нещо невиждано в цялата история на европейските газови хъбове.

След като Москва официално призна за независими двете сепаратистки републики в Източна Украйна, бившият президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев написа в Туитър: "Добре дошли в новия свят, в който скоро европейците ще плащате по 2 000 евро за кубичен метър газ!".

Русия заплаши да спре доставките на газ по "Северен поток 1"

Русия заплаши да спре доставките на газ по "Северен поток 1"

Европейските политици трябва честно да предупредят своите гражданите

От началото на руската инвазия в Украйна редовно се съобщава, че транзитът на руски газ през страната с военни действия не е прекъсван и природният газ към Европа тече в договорените количества. Беше обявено обаче, че европейските страни са изтеглили над 70% от природния газ, нагнетен през летния сезон в подземните газохранилища, като запасите от синьо гориво са достигнали исторически ниски нива от под 30%.

В последните два месеца потокът на газ по газопровода "Ямал - Европа", който минава през територията на Беларус и Полша към Германия, беше периодично спиран, след като държавната корпорация "Газпром" отказваше да резервира капацитет. Също така Русия от няколко месеца се е оттеглила от свободния пазар и изпълнява само дългосрочните си договори. Това стана на фона на обрата в политиката на Германия, която с нахлуването на руски войски в Украйна замрази пускането на построения вече газопровод "Северен поток - 2". Проектът беше завършен през септември миналата година, въпреки съпротивата на страни като Полша и наложените санкции от САЩ.

Медведев поздрави "прозорливия" ЕС за рекордните цени на газа

Медведев поздрави "прозорливия" ЕС за рекордните цени на газа

Вследствие на санкциите срещу Русия

Решението на Германия да спре за неопределено време газопровода "Северен поток 2" не засяга цените на газа, увери тогава зам.-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Ескалиращото напрежение между Запада и Русия и войната в Украйна породи опасения относно доставките на руски газ към Европа. Това накара ЕС да преразгледа плана си за извънредни газови доставки, да се подгови за състояние с частично прекъсване на вноса на газ от Русия, както и да потърси алтернативи. Това бе обявено и от британският премиер Борис Джонсън, който обяви като цел постепенно откъсване от руската зависимост от енергийни продукти. 

Преди дни САЩ обявиха, че забраняват вноса на руски петрол и газ като реакция на нахлуването на Русия в Украйна.

Борис Джонсън стъпка по стъпка къса зависимостта от руски нефт и газ

Борис Джонсън стъпка по стъпка къса зависимостта от руски нефт и газ

Индиректно обаче потвърди, че се водят такива разговори