Блокадата в борбата с коронавируса в Германия е удължена до 28 март, но канцлерът Ангела Меркел и премиерите на провинции постигнаха споразумение за постепенно отваряне на икономиката. Разхлабването обаче ще зависи от нивото на коронавирусните инфекции, информира ДПА.

Германия съобщи на ЕК, че ограниченията по границата остават

Германия съобщи на ЕК, че ограниченията по границата остават

Германия наложи ограничения по границата с Чехия, австрийската провинция Тирол и Франция

След дълги преговори в сряда те съгласуваха стратегия за отваряне на икономиката стъпка по стъпка, но и прилагане на аварийна спирачка в случай, че коронавирусните инфекции отново започната да се увеличават. Стратегията също включва засилване на масовото тестване и ваксиниране.

От понеделник започва постепенно разхлабване ограничаването на социалните контакти, като на всяко домакинство ще се позволява да се събира с друго, но до петима души плюс децата на възраст под 14 г. Ако инфекциите спаднат, ще има допълнително разхлабване на ограниченията.

Книжарниците, цветарските магазини и други ще могат да отворят на национално ниво, но при спазване на стриктна хигиена. Те вече са отворили в някои провинции.

Притискат Франция и Германия да не залежават дози от ваксината на AstraZeneca

Притискат Франция и Германия да не залежават дози от ваксината на AstraZeneca

Властите в Германия и Франция са под засилен натиск да излязат с креативни решения

Допълнително ограничено отваряне ще бъде позволено в регионите, където в продължение на седем дни не са отчитани повече от 100 нови случая на коронавирус на 100 000 души.

Следващите стъпки предвиждат отваряне на кината, театрите и ресторантите с маси отвън, ако няма скок на заразените за период от 14 дни. Също ще бъдат позволени с ограничения спортните мероприятия на закрито и открито.

Имунизацията и тестването ще играят ключова роля. Меркел обяви, че сериозно ще засилят ваксинирането.

Неочакван скок на безработицата в Германия, в Испания удариха 4 млн. без работа

Неочакван скок на безработицата в Германия, в Испания удариха 4 млн. без работа

Процентът на безработните остава непроменен в сравнение с предишния месец на ниво 6,0%

По 200 000 ваксини са поставяни дневно, пише в документ на германските лидери след преговорите. Но от втората седмица на март лекари ще внесат промени в работната рамка за имунизацията. В края на март и началото на април общопрактикуващите лекари и специалисти ще вземат участие в имунизацията.

Броят на дозите, задържани за втората ваксинация, ще бъдат намалени, което означава, че много повече хора ще бъдат имунизирани с една доза.

Постоянната комисия по ваксините на Германия се очаква да препоръча ваксината на AstraZenеca да се прилага при хората на възраст над 65 г.

Германците ще могат да си правят най-малко един безплатен тест за коронавирус на седмица от 8 март, обяви Меркел.

Германия удължава блокадата до 28 март, но постепенно разхлабва?
Обновена

Германия удължава блокадата до 28 март, но постепенно разхлабва?

Меркел ще обсъди вариантите с лидерите на провинциите в сряда

Канцлерът каза, че Германия е на прага на нова фаза на пандемията.

Пролетта на 2021 г. ще бъде различна от пролетта преди година, увери тя.