Германия планира да отдели повече средства за сигурност, шпионаж и чуждестранна помощ, обявиха депутати, цитирани от АП.

Проектобюджетът е в отговор на растящите заплахи за сигурността и на притока на стотици хиляди мигранти през последните години.

Част от парите ще бъдат използвани за откриване на нови 4 300 позиции в германската полиция и службите за сигурност до 2020 година, отбелязва ДПА.

"Ди Велт" пише, че депутати от парламентарната комисия за бюджета също са постигнали съгласие да удвоят персонала до 120 в новосъздадена агенция за разбиване на криптирани комуникации.

Допълнителни 1,1 милиарда евро ще бъдат похарчени през следващата година за хуманитарна помощ и програми за борба с причините за миграцията. Сумата е част от 22 милиарда евро, които Германия се очаква да похарчи за стотици хиляди мигранти в страната.

Бюджетната комисия се съгласи да отдели 40 милиона евро за програма, с която цели да се помогне на хора, които не са получили убежище.

Отделно германският всекидневник "Зюддойче цайтунг" пише, че разузнавателната агенция BND е получила свой сателит. До момента агенцията разчиташе на сателитни изображения, взети от германската армия и съюзнически разузнавателни агенции.