Президентът на германската федерална банка Йенс Вайдман предупреди в петък, че високата инфлация в еврозоната ще остане по-дълго от очакваното.

Вайдман оцени, че инфлацията няма да достигне целите на Европейската централна банка в средносрочен план, настоявайки, че политиците не трябва да пренебрегват инфлационните рискове, а да останат бдителни.

Коментарите на ръководителя на Бундесбанк не съответстват с тези на ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард, която предупреди по-рано днес, че високата инфлация ще се запази през 2021 г. и вероятно ще остане в средносрочен план.

Инфлацията в Германия се покачи до 4,5% през октомври

Инфлацията в Германия се покачи до 4,5% през октомври

Цените на стоките скочиха със 7% на годишна база, a цените на енергията с 18,6%

Лагард заяви, че двигателите на високата инфлация ще избледнеят в средносрочен план, но отбеляза, че лихвените проценти ще се повишат допълнително през остатъка от 2021 г.

Лагард продължи да се застъпва за това ЕЦБ да не затяга преждевременно паричната си политика, заявявайки, че еврозоната първо трябва да достигне целта от 2% за цените на трайна основа.

Лагард подчерта, че перспективите за инфлация ще станат по-добри в сравнение с времето преди пандемията на коронавирус, след като търсенето се възстанови.

ООН за инфлацията: Глобалните цени на храните с 10-годишен връх - повече от 30% ръст

ООН за инфлацията: Глобалните цени на храните с 10-годишен връх - повече от 30% ръст

Прекъсвания в доставки, високи цени на суровини, затваряне на фабрики, политическо напрежение, спекула на световни пазари