Глобалните цени на храните достигнаха най-високото си ниво от повече от десетилетие, след като се повишиха с повече от 30% през последната година, съобщи Организацията на ООН по храните и земеделието (FAO), цитирана от БиБиСи.

Данните на агенцията подчертават растящите цени на зърнените култури и растителните масла по света.

Цените на растителното масло достигнаха рекордно ниво, след като се повишиха с почти 10% през октомври.

Прекъсванията в доставките, високите цени на суровините, затварянето на фабрики и политическото напрежение спомагат за повишаване на цените.

FAO заяви, че мярката за цените на зърнените култури е нараснала с повече от 22% в сравнение с година по-рано.

Цената на пшеницата беше един от основните приноси за това покачване, нараснала с почти 40% през последните 12 месеца, след като големите износители - като Канада, Русия и САЩ - имаха слаби реколти.

"В случая със зърнените култури сме изправени пред ситуация, в която може да се каже, че изменението на климата в крайна сметка причинява спад в производството", каза Питър Бат, експерт по агробизнес в Curtin Business School, пред BBC.

"Имахме доста лоши години на реколта на много места."

ООН: 40% от човечеството не може да си позволи здравословна храна

ООН: 40% от човечеството не може да си позволи здравословна храна

140 млн. души изпитват недостиг на храна

Индексът на цените на растителното масло е повишен от покачването на цената на палмово, соево, слънчогледово и рапично масло.

В случая с палмовото масло цените се повишиха, след като производството от Малайзия беше "потиснато" поради продължаващия недостиг на работници мигранти, каза ФАО.

Недостигът на работна ръка спомага за повишаване на разходите за производство и транспортиране на храни и в други части на света.

"Другият проблем, който се появи, е извеждането на продукта. Например тук, в Австралия, пристигнаха много кораби, за да отнесат храната, но не можем да накараме екипаж да дойде поради Covid", коментира Бат.

Прекъсванията в доставката също тласкат цените на млякото, като цената на млечните продукти се повиши с почти 16% през последната година.

Бриджит Бусикиа от университета Макуори каза, че спекулациите на световните пазари също допринасят за нестабилността на цените: "От 90-те години на миналия век дерегулацията на търговията със стокови фючърси направи възможно на институционалните инвеститори да навлязат на този пазар в голям мащаб".

Това има особено въздействие върху страните, които разчитат на внос на храни.

"Очаквайте страни като Египет или други страни от Близкия изток да изпитат напрежение при доставката на зърнени храни", каза тя.

Бусикия също така подчерта, че покачващите се цени на храните обикновено се усещат най-остро от бедните, тъй като групите в неравностойно положение са изтласкани още повече към бедността и че това има потенциал да засили социалното и политическо напрежение.

САЩ и Европа в конкурентна война как да хранят света - хората са в кръстосания огън

САЩ и Европа в конкурентна война как да хранят света - хората са в кръстосания огън

Трансатлантически сблъсък как да отглеждаме храната си и ЕС се бори срещу пестицидите и ГМО