Германия планира да заеме по-голяма военна роля в областта на глобалната сигурност. Това става от проектодокумент на германското правителство, цитиран от „Франс прес”.

В проекта на Бялата книга за отбрана и въоръжените сили на Германия се казва, че най-голямата в Европа икономика „има отговорност активно да помага за оформяне на световния ред”.

Германия увеличава войските си за първи път от края на Студената война

Германия увеличава войските си за първи път от края на Студената война

Бундесверът се стопи от 585 000 до 177 000 военнослужещи

Подчертава се, че Берлин все повече се разглежда като „ключов играч” в Европа и се очаква да направи повече в помощ справянето с глобални заплахи, включително международен тероризъм, киберпрестъпления и  агресивност от Русия.

Обаче в Бялата книга се допълва, че има ясни граници по отношение ролята на Германия на световната арена.

Нашета по-голяма роля в политиката на международната сигурност няма да води към автоматични реакции или натиск за реагиране, тъй като това е в противоречие с нашите ценности и интереси или това превишава нашите възможности”, се отбелязва в документа.

Бялата книга, съгласувана от министрите на външните работи и отбраната, както и от кабинета на канцлера на Германия Ангела Меркел, е първата по рода си от 2006 година. Тя има за цел да предостави насоки за бъдещи операции на германските въоръжени сили.

Документът ще бъде дебатиран от кабинета преди лятната ваканция, която започва през юли.

Преди две седмици военният министър на Германия обяви, че за първи път от 1990 година Германия ще увеличи числеността на армията си. През следващите седем години се очаква армията да бъде увеличена с допълнителни 14 300 войници, както и 4 400 цивилни офицери.