Германска комисия за ваксинацията препоръча в понеделник всички лица на възраст над 12-годишна възраст да се ваксинират срещу COVID-19, предаде "Ройтерс". Комисията издаде решението, след като се позова на допълнителни данни за безопасност и увеличени рискове, свързани с по-заразния Делта вариант.

Комисията, известна като STIKO, преди това беше препоръчала само на деца и юноши с компрометирана имунна система  да се ваксинират срещу коронавирус.

Но децата са със значително по-висок риск от заразяване с Делта варианта.

"След внимателна оценка на тези нови научни наблюдения и данни, STIKO стигна до заключението, че предимствата на ваксинацията надвишават риска от много редки странични ефекти от ваксинацията", казаха от комитета.

Припомняме, че германският здравен министър Йенс Шпан предупреди по-рано, че коронавирусните ограничения в страната може да останат в сила до пролетта на 2022 г.

Меркел към германците: Ваксинацията е свобода

Меркел към германците: Ваксинацията е свобода

Covid инфекциите рязко нарастват, правителството може да наложи нови ограничения

Шпан предупреждава членовете на управляващата коалиция, че четвъртата вълна е неизбежна. Освен това според него той също така прогнозира, че има "голяма вероятност" тези, които не са ваксинирани, да се заразят през следващите няколко месеца.

Шпан предупреди за потенциалното увеличаване на тежестта върху здравната система на Германия.

Около 60% от населението в Германия в момента е напълно ваксинирано срещу корона. Степента на ваксинация е в застой от седмици.

Федералното правителство разчита на увеличаване на ваксинациите след летния сезон.

Германия спира безплатните COVID тестове от 11 октомври

Германия спира безплатните COVID тестове от 11 октомври

Меркел иска 80% ваксинирани германци

Също така от октомври се спират безплатните тестове за коронавирус.