Германският канцлер Ангела Меркел призова германците да се ваксинират срещу COVID-19 в опит да се ограничи разпространението на вируса на фона на ново нарастване на случаите, съобщава "Ройтерс".

"Всички искаме да върнем нормалността си. Колкото повече сме ваксинирани, толкова по-свободни ще бъдем ... затова ваксинацията е важна", обясни канцлерът.  

Меркел също предупреди за рязкото нарастване на коронавирусните инфекции и подчерта, че правителството може да наложи нови ограничения.

Тя заяви в четвъртък, че се притеснява от "експоненциалния растеж" на коронавирусните инфекции и призова гражданите, които са ваксинирани срещу вируса, да "опитат и убедят" другите да направят същото.

Броят на Covid инфекциите в Германия бавно се увеличава през последните две седмици, до голяма степен подхранван от варианта Делта. Институтът Робърт Кох (RKI) в четвъртък регистрира 1890 нови инфекции през последните 24 часа и честота от 12,2 нови случая на 100 000 души през последните седем дни - от нивото 4,9 в началото на юли.

Меркел заяви, че очаква през следващите две седмици случаите да се удвоят и "с нарастваща честота на заболеваемост може да се наложи да въведем допълнителни мерки".

Централна Европа предупреди за ограничения на граници заради коронавируса

Централна Европа предупреди за ограничения на граници заради коронавируса

Единственото и най-ефективно оръжие срещу Covid е ваксинaцията, обявиха Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия