Разпространението на нови щамове на коронавирус и усложняващата се епидемиологична ситуация може да наложи въвеждането на допълнителни ограничения за движението на граждани през границите на страните от Централна Европа. Ръководителят на чешката дипломация Якуб Кулганек обяви това пред репортери по време на среща на външните министри на Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия в град Мелник край Прага във вторник, съобщава ТАСС.

"Поради новите щамове, ние трябва да бъдем постоянно бдителни и стратегията ни за борба с коронавирусната инфекция да се адаптира. Въвеждането на нови временни ограничения за движение през границите от някои съседни държави не може да бъде изключено."

Завръщане на Covid в Европа, държави влизат в оранжева и червена зона

Завръщане на Covid в Европа, държави влизат в оранжева и червена зона

ECDC препоръчва Европа да ускори кампаниите за ваксинация и да запълни възможно най-бързо пропуските в имунитета

Страните, чиито външни министри се срещнаха в Мелник, възнамеряват да координират помежду си въвеждането на ограничителни мерки за преминаване на границата.

"Искаме да информираме нашите граждани предварително за предстоящите ограничения", каза Кулганек.

Външните министри на Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия заявиха, че единственото и най-ефективно оръжие в борбата срещу коронавируса е ваксинирането на населението.

Във връзка с това словашкият министър Иван Корчок коментира, че неговата страна позволява на гражданите, които са преминали пълен курс на ваксинация, да влизат на нейна територия, без да е необходимо да преминават двуседмична карантина.

COVID-19: Европа вече с над 50 млн. заразени, повече от една четвърт от всички в света

COVID-19: Европа вече с над 50 млн. заразени, повече от една четвърт от всички в света

Заразените по целия свят вече надхвърлят 190 млн. души

Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия се обединиха в групата Central 5 преди около година, за да осигурят най-ефективното сътрудничество в борбата срещу пандемията.

Те също така обсъдиха развитието на регионалното сътрудничество в Централна Европа, перспективите за разширяване на ЕС към Западните Балкани и аспекти, свързани с програмата на ЕС за Източно партньорство.

Без ваксина 4-та Covid вълна ще е цунами, предупреди Франция

Без ваксина 4-та Covid вълна ще е цунами, предупреди Франция

Дори блокиране на цялата страна няма да е ефективно за ограничаване на Делта варианта