Германското правителство ще спре да плаща за бързи тестове за коронавирус от 11 октомври, за да насърчи повече хора да се ваксинират. Неваксинираните хора обаче все още ще трябва да правят тестове. Очаква се също така през следващите месеци да се премахнат ограничения за хората, които са били ваксинирани или вече са се възстановили от преболедуване на COVID. Това съобщи германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с 16 -те регионални премиери, цитирана от "Дойче веле".

"Сега, когато броят на заразените нараства, ние сме съсредоточени върху тези, които все още не са ваксинирани, каза Меркел. Тя добави, че би било добре процентът на ваксинациите да достигне до 80%, въпреки че призна, че това не е сигурно в момента.

По думите ѝ, тъй като вече има ваксини за всички германци, безплатните тестове ще трябва да бъдат спрени.

Германия трябва да увеличи тестовете и да засили ваксинациите, за да избегне поредното блокиране на COVID-19, заяви по-рано днес консервативният кандидат за наследник на Ангела Меркел във вторник, преди правителствените преговори за ограничаване на увеличаването на новите случаи.

600 задържани и 10 ранени след COVID протест в Германия

600 задържани и 10 ранени след COVID протест в Германия

Около 5000 души са взели участие в проявата

След тази дата хората ще трябва да плащат за собствените си изследвания, където е необходимо. Децата, както и тези, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини, ще бъдат освободени. "Тези, които не са ваксинирани, в бъдеще ще трябва да се тестват редовно, когато са на закрито с други хора", гласи проект на решението, видян от германските информационни агенции.

Германия направи тестовете безплатни за всички през март, за да направи възможно постепенно връщане към нормалния живот след блокадите, за да се прекъсне трета вълна от COVID-19. Въпреки че около 55% от германците са напълно ваксинирани, темповете на ваксинация се забавят.

Германия е регистрирала повече от 3 000 случая на ден през последната седмица, с което общият им брой е 3,79 милиона. Броят на загиналите в Германия е 91 803. Общонационалната седемдневна заболеваемост нарасна във вторник до 23,5 на 100 000 души спрямо 23,1 в понеделник.

Германия въвежда задължително представяне на имунитет, ваксина или отрицателен тест

Германия въвежда задължително представяне на имунитет, ваксина или отрицателен тест

Отнася се за всички пристигащи в страната