Близо 600 души са били задържани по време на протестите срещу ваксинациите и мерките за блокиране в германската столица Берлин. Най-малко 10 полицаи са били ранени. Това е съобщил говорителят на полицията в Берлин Тило Каблиц за "Спутник".

Групата, скептична към COVID, Querdenken (в превод - "Нестандартно мислене") организира неделните демонстрации срещу ограниченията, свързани с коронавируса. Протестите се проведоха въпреки настоящата забрана на властите в Берлин.

Около 5000 души са взели участие в проявата.

Върховният административен съд на Берлин и Бранденбург потвърди вчера законността на забраната за провеждане на протестите.

Решението на съда е аргументирано с това, че може да има непосредствена заплаха за живота и здравето на хората при заразяване с COVID-19.

Германия обмисля ограничения за неваксинирани срещу Covid

Германия обмисля ограничения за неваксинирани срещу Covid

Заради скоростта на разпространение на Делта, при "неваксинирани хора остатъчният риск е твърде висок"

Досега участниците в подобни акции масово пренебрегваха действащите правила, предвиждащи спазване на социална дистанция и носене на защитни маски.

През 2020 и 2021 г. в различни градове на Германия многократно бяха организирани масови протести срещу ограниченията, наложени от властите заради пандемията. През август миналата година участници в демонстрациите, в които се включиха около 38 хиляди души, пробиха полицейския кордон и се изкачиха по стълбите на Райхстага. Стигна се до сблъсъци с полицията. Силите на реда успяха да изтласкат размирниците, бяха задържани около 300 души.