Началникът на кабинета на канцлера Ангела Меркел заяви, че броят на новите случаи на коронавирус в Германия може да се увеличи до 100 000 на ден за около два месеца, освен ако много повече хора не се ваксинират и тези, които отказват, може да се сблъскат с ограничения, съобщава "Ройтерс".

Предложението му бързо срещна съпротива от няколко висши политици, включително Армин Лашет, консервативен кандидат за наследник на Меркел като канцлер за изборите на 26 септември.

След повече от два месеца на непрекъснат спад случаите на COVID-19 нарастват в най-голямата икономика в Европа от началото на юли, главно поради разпространението на по-инфекциозния вариант Делта.

Ръководителят на кабинета на Меркел Хелге Браун заяви пред Bild am Sonntag, че случаите се увеличават с 60% на седмица, въпреки че почти половината от населението е напълно ваксинирано.

"Ако вариантът Делта продължи да се разпространява с тази скорост и ние не се противопоставим с много висок процент на ваксинация или промяна в поведението, ще имаме честота от 850 (на 100 000 души) само за девет седмици".

Това се равнява на около 100 000 нови инфекции на ден, това би довело до много хора, които трябва да се поставят под карантина и хаос в икономиката.

Призовавайки германците да се ваксинират, Браун каза, че тези, които отказват, може да се наложи да се сблъскат с някои ограничения.

"Това може да означава, че някои неща като посещения на ресторанти, кина и стадиони не биха били възможни за неваксинирани хораостатъчният риск е твърде висок".

Приблизително 60% от 83-те милиона души в Германия са с една доза срещу COVID-19 и около 48% са напълно ваксинирани. Меркел отдавна заяви, че няма да има задължителна ваксинация.

Коментарът на Браун предизвика дебат с някои политици, подкрепящи идеята, а други, включително Лашет, бързо я отхвърлиха. "Не мисля много за задължителните ваксинации или косвеното оказване на натиск върху хората", каза Лашет. "Ние имахме правило, че трябва да бъдете тествани, ваксинирани или възстановени и мисля, че това е добър принцип".

Институтът по инфекциозни болести "Робърт Кох" заяви, че броят на случаите се е увеличил с 1387  до 3,76 милиона. Честотата на заболеваемост от седем дни достигна 13,8 на 100 000 души. Около 91 524 души са починали в Германия.

Меркел към германците: Ваксинацията е свобода

Меркел към германците: Ваксинацията е свобода

Covid инфекциите рязко нарастват, правителството може да наложи нови ограничения