Германия трябва да увеличи тестовете и да засили ваксинациите, за да избегне поредното блокиране на COVID-19, заяви консервативният кандидат за наследник на Ангела Меркел във вторник, преди правителствените преговори за ограничаване на увеличаването на новите случаи, съобщава "Ройтерс".

По-малко от седем седмици преди федералните избори, Меркел и лидерите на 16-те федерални провинции ще се опитат да се споразумеят за мерки за избягване на нова вълна от инфекции, предизвикани от разпространението на варианта Делта и за предотвратяване на непопулярни ограничения.

"Искаме и ще тестваме още, за да избегнем ново блокиране", каза Армин Лашет пред събранието на Северен Рейн-Вестфалия.

Надявайки се да стане канцлер след изборите на 26 септември, Лашет отчаяно иска да избегне нови ограничения и каза, че Германия трябва да въведе стимули, за да насърчи повече хора да се ваксинират, а също така да увеличи задължителните тестове.

Проект на документ, подготвен за разговорите, които трябва да започнат следобед, предлага хората, които не са ваксинирани или нямат доказателство за възстановяване, да имат отрицателен тест за COVID-19, за да могат да влизат в закрити ресторанти, да участват в религиозни церемонии и да спортуват на закрито.

Документът също така показа, че лидерите ще се съгласят да прекратят безплатните тестове за коронавирус през октомври в опит да насърчат повече хора да се ваксинират.

"Очаквам, че тази безплатна оферта да бъде отменена от средата на октомври", каза за телевизия ZDF кметът на Берлин Михаел Мюлер, член на социалдемократите, които споделят властта на федерално ниво с консерваторите на Меркел.

Германия направи тестовете безплатни за всички през март, за да направи възможно постепенно връщане към нормалния живот след блокадите, за да се прекъсне трета вълна от COVID-19. Въпреки че около 55% от германците са напълно ваксинирани, темповете на ваксинация се забавят.

Германия е регистрирала повече от 3 000 случая на ден през последната седмица, с което общият им брой е 3,79 милиона. Броят на загиналите в Германия е 91 803. Общонационалната седемдневна заболеваемост нарасна във вторник до 23,5 на 100 000 души спрямо 23,1 в понеделник.

Шолц: Никой не е станал извънземен от ваксините

Шолц: Никой не е станал извънземен от ваксините

Той изрази подкрепата за носене на маски през есента