Германската крайнолява партия Левицата поиска парламентът да изгони американския посланик Ричард Гренел, близък довереник на президента на САЩ Доналд Тръмп, информира АФП.

Малката опозиционна партия иска 52-годишният дипломат да бъде обявен за персона нон грата заради "дейна намеса" в германската политика по въпроси от Иран до разходите за отбрана и телекомуникационно оборудване.

Осведомителната агенция се е сдобила с копие на предложението на партията. АФП отбелязва, че Левицата има малък шанс да успее, но е поредно свидетелство за обтегнатите трансатлантически отношения в ерата на Тръмп.

Президентът на САЩ остро критикува Германия и канцлера Ангела Меркел по редица въпроси, включително имиграционната политика, разходите за отбрана и износа на автомобили.

По-рано този месец заместник-председателят на Бундестага призова Гренел да бъде изгонен. Волфганг Кубицки е заместник-председател на Свободната демократическа партия.

От почти година Гренел, непоколебим поддръжник на политиката на Тръмп, многократно коментира германската политика със съобщения в "Туитър", като често разгневяваше Германия.